Verzendkosten NL EUR 2,00 brievenbuspost of 4,95 Pakketpost, verzending BE/DE 5,95 , gratis verzending vanaf EUR 60,-

Rijsmandje van hout

Gepubliceerd op 7 december 2020 om 12:00

Wil je meer weten over het hoe en waarom van rijsmandjes van houtvezel ofwel houten bannetons? Lees dan snel verder.

Je zult ze vast eens voorbij hebben zien komen, rijsmandjes van hout, of eigenlijk houtvezel. In tegenstelling tot het rieten of rotan rijsmandje,  zie je ze weinig bij de thuisbakkers. En dat is gek. Naast dat rijsmandjes van houtvezel ontzettend duurzaam zijn, ze worden gemaakt van naaldhout uit gecultiveerde bossen in Europa, zonder toevoeging van chemische middelen, zijn ze ontzettend makkelijk in onderhoud en gebruik, ook wanneer je werkt met gistbrood.

 

Thuisbakkers die bakken met gist hebben als voordeel dat de warmte van het deeg beter behouden blijft, de houtvezel rijsmandjes isoleren beter. Thuisbakkers hebben vaak geen rijskast, deze houten rijsmandjes helpen jou bij het verkrijgen van een beter resultaat.

Voor desembakkers geldt dat het vocht wat soms losgelaten wordt door het deeg of dat van jouw koelkast beter wordt opgenomen en zorgt voor een betere fermentatie. Je zult daardoor ook geen last meer hebben van deeg wat blijft plakken aan je mandje. Je hebt dus ook minder (rijst)meel nodig.

 

Hoe te gebruiken?

De houtvezel rijsmandjes zijn direct klaar voor gebruik en hoeven niet voorbehandeld te worden, je kunt ze eventueel nog even uitborstelen. Bestuif de binnenkant met wat rijstmeel en klaar.

 

Na het vormen van je deeg, bestuif je het deeg nog wat lichtjes met wat bloem en leg je het brood met de naad naar boven in het mandje. Met het ovale mandje met ribbels krijg een mooie klassieke batard, ga je liever voor een klassieke boule, dan kies je voor de ronde banneton met ribbel. Wil je nou net even wat anders of is vind je het scoren lastig? Met het gewafelde houtvezel rijsmandje geef je in een handomdraai jouw brood een geheel eigen karakter.

 

Let op! De rijsmandjes zijn bedoeld om het deeg in te laten rijzen, dus niet om brood in te bakken!

 

Aangezien de mandjes het vocht vasthouden wat uit het deeg onttrokken wordt, moeten de mandjes goed gedroogd worden om schimmelen te voorkomen. Dit doe je door de rijsmandjes te laten drogen op een warme en  goed geventileerde plek. Eventueel kun je de restwarmte van de oven gebruiken. Rond de 120 C zullen de bannetons sneller drogen en zullen bacteriën en schimmels gedood worden. Laat ze daar voor een half uurtje staan.

Daarna kunnen de houtvezel rijsmandjes gewoon op elkaar gestapeld bewaard worden, het liefst wel op een geventileerde plek.

 

Wil je ze zelf uitproberen? Bestel ze hier

 


«   »