Rijsmandjes, Bannetons.

Gepubliceerd op 20 november 2020 om 12:45

Rijsmandjes ook wel bannetons genoemd, zijn onmisbaar in elke ambachtelijke bakkerij, ze geven steun aan jouw rijzende deeg en laten een mooi patroon achter om jouw brood een ambachtelijk uiterlijk te geven

Maar welk rijsmandje heb je nou eigenlijk nodig? Waarom een linnen binnenkant? Speciaal voor jullie heb ik ze getest, zodat je de juiste maat hebt voor jouw brood.

Klik hier om direct de meest gebruikte maten te bestellen.

Rijsmandjes

 

Je komt de rijsmandjes tegen in verschillen soorten en maten, van riet en hout en zelfs kunststof.

Maar welke maat heb je nou eigenlijk nodig? Vaak zie ik dat de inhoud vrij ruim wordt aangegeven, in mijn ogen is dat jammer, je brengt zoveel mogelijk spanning in je deeg en dat wil je behouden, door een te ruime mand te gebruiken verlies je een deel van die spanning. Het is niet erg als aan het einde van de rijs, jouw deeg een beetje boven het mandje uitkomt.

 

In het kleinste mandje uit de shop, 21x14x7 (lxbxh), gaat voor een mooi brood, ca. 450-750 gram deeg. Het deeg op de foto's heeft een hydratatie van ca.70-75%

 

 

In de rijsmandjes van 24,5x15x8 (lxbxh) past ca. 700-1100 gram deeg, groot genoeg voor broden om met een gezin van te genieten.

Ook de ronde rijsmand past voldoende deeg voor een gezinsbrood, namelijk 800-1200 gram.

Al onze rijsmandjes worden worden van riet gemaakt en geleverd met een een linnen uitneembare en afwasbare voering.

Hoe te gebruiken?

 

Je nieuwe spullen ben je zuinig op, door op de juiste wijze gebruik te maken van je nieuwe rijsmandjes gaan ze langer mee.

Het nieuwe mandje bevochtig je de eerste keer heel licht met een plantenspuit en bestrooi je met een laag je bloem, de overtollige bloem schudt je voorzichtig uit het mandje. Als het vocht verdampt is, is het mandje klaar om gebruikt te gaan worden.

Voor je het deeg er in doet bestrooi je het mandje royaal met rijstmeel en strijk je met de vinger rond zodat het rijstmeel goed in de naden zit. Het gebruik van rijstmeel zal voorkomen dat het deeg gaat plakken en helpt het storten van het deeg te vergemakkelijken.

 

De bijgeleverde linnenvoering, kan op twee manieren gebruikt worden. Je kunt het zowel in het mandje gebruiken, maar je kunt er ook je deeg mee afdekken wanneer het de ijskast in gaat.

Het gebruik van het linnenkleed in het mandje, maakt het storten van deeg nog makkelijker. Bestrooi het kleed lichtjes met rijstmeel en leg het gevormde deeg erboven op.

Het linnen deegkleed is erg handig wanneer je met deeg werkt waar suiker of stropen/siropen aan toegevoegd zijn. Het is makkelijk uit te wassen en beschermt het mandje tegen die suikers.

Het linnenkleed dient voor gebruik gewassen te worden (zonder wasverzachter om geur te voorkomen).

 

 

 

Storten

 

Na het rijzen keer je het deeg voorzichtig om op je inschietplank of bakpapier voor jouw 'Dutch Oven' als het goed is valt het deeg vanzelf uit het mandje. Mocht het toch vast zitten, schudt dan zachtjes het mandje heen en weer of tik lichtjes op het mandje, het deeg komt dan vanzelf los.

Na het storten kun je het overtollige meel er eventueel afborstelen en het deeg bestrooien met bloem voor je het insnijdt.

Eens in de zoveel tijd borstel je het mandje helemaal schoon of was je het linnenkleedje.

 

Belangrijk

Na gebruik is het belangrijk de mandjes goed te laten drogen en op een droge plek bewaard worden om schimmel te voorkomen
Mocht je onverhoopt tekenen van schimmel zien,  plaats ze dan in een voorverwarmde oven 120-140 °C voor ongeveer 45 minuten. Maak je veel gebruik van je mandjes kun je ze ook een keer per kwartaal uit voorzorg behandelen.